Posmakuj ślimaczy kawior, lepszy niż sterleta!

Kawior jest w odpowiedni sposób moczoną w solance ikrą z jesiotra. Wyróżnia się oficjalnie dwie klasy tegoż specjału: Tchernaya ikra no i Krasnaya ikra. Tchernaya ikra to ikra uzyskana wyłącznie od jesiotra. Zaś Red Caviar otrzymuje się z ikry łososi, przede wszystkim pacyficznych. Od połowy XX stulecia obserwowany jest nagły ubytek liczebności prawie wszystkich odmian jesiotra, zagrażający przetrwaniu tych ryb. Spowodowało to wprowadzenie definitywnego redukcji połowów jesiotra. Zostały utworzone w związku z tym specjalne hybrydy hodowlane, jak choćby bestery, hybrydy sterleta i bieługi. Stanowią one także smaczne źródło jajek, prawie że nieustępujących wobec jakości uzyskiwanej od dzikich mieszkańców rzeki. Trzeba stwierdzić, że kawiorowy świat jest całkiem zasobny. W związku z tym firmy wytwarzające kawior stoją przed wielkim wyzwaniem, żeby sprostać potrzebom możliwych klientów, wyszukujących wciąż świeżych doznań smakowych. Ciekawą alternatywą dla rybiego kawioru staje się Snails Caviar. Ślimaczy kawior pozyskuje się na bazie jaj ślimaka afrykańskiego. Ślimaki znoszą co roku po sto jaj, czyli około 4 gramów. Musi się mieć istotnie niemało cierpliwości, by wyzbierać wszystkie jajka, zaś później skrupulatnie oczyścić i dokonać sumiennej kontroli jakości jajek. Tedy, dla uzyskania kilograma ślimaczego kawioru, potrzeba prawie 26000 lśniących jajeczek. Kolejnym krokiem są laboratoria, gdzie traktowane są solanką. Tutaj osiąga się posmak z unikalną nutą leśnego deszczu z grzybowym posmakiem, uzupełniony aromatem dzikich naszych kniei. Ślimaczy kawior sprzedaje się zapakowany do małych słoiczków ewentualnie puszek, zamykanych w próżni w kilku stopniach, dla zapewnienia bezpieczeństwa sanitarnego. Taka puszeczka z Snails Caviar kosztuje circa 300 zł.

Tags:,

Add a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *